Koperspiraal

Een koperspiraal wordt in je baarmoeder geplaatst en geeft koperdeeltjes af. Deze koperdeeltjes zorgen ervoor dat de zaadcellen inactief worden, waardoor bevruchting wordt voorkomen. De meest gekozen koperspiraal biedt tien jaar bescherming tegen een zwangerschap, alle andere koperspiralen vijf jaar. Het koperspiraal is een betrouwbare vorm van anticonceptie en bevat geen hormonen. Met deze vorm van anticonceptie heb je geen invloed op je menstruatie, je blijft je normale menstruatiecyclus behouden. Bijwerkingen van de koperspiraal kunnen zijn dat je hevigere of langdurige menstruaties en buikkrampen hebt. Voornamelijk in de eerste drie maanden na plaatsing kun je hier last van hebben en deze bijwerkingen verschillen per vrouw. Sommige vrouwen hebben geen last van bijwerkingen. De kosten van koperspiraal die tien jaar kan blijven zitten zijn ongeveer €70,00, de andere variëren tussen de €50,00 en €110,00. Omdat de koperspiraal geen hormonen bevat, valt deze niet onder ‘medicatie’ en wordt deze vaak niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Wil je weer zwanger worden? Nadat het koperspiraal verwijderd is, kun je vrijwel meteen zwanger worden.

Net bevallen? Het koperspiraal mag niet eerder dan acht weken na de bevalling geplaatst worden. Ook als je borstvoeding geeft mag je het koperspiraal gebruiken.

Spiraal plaatsen

Als je hebt gekozen voor een spiraal, kun je een afspraak maken bij de assistente (078-6148113) of je aanmelden via contact. Ook meisjes en vrouwen die nog nooit zijn bevallen of bij een andere praktijk onder controle zijn geweest zijn welkom voor het plaatsen van een spiraal. Op onze beide locaties worden spiralen geplaatst, dus geef bij het maken van de afspraak aan welke locatie je voorkeur heeft.

Van de assistente krijg je een mail met een bevestiging van de bestelling en een betaallink. Zodra je de spiraal betaald hebt, wordt de spiraal vanuit de apotheek geleverd bij ons op de praktijk. Na de betaling ontvang je per mail een factuur, die je kunt indienen bij je zorgverzekering. Afhankelijk van je verzekering wordt de spiraal vergoed.

Lees ook onze blog ‘Spiraaltje inbrengen’

Spiraaltje inbrengen
anticonceptie zonder hormonen

Download dit handige anticonceptie overzicht

Maak een afspraak en kom langs voor een informatief gesprek Nog wat handige weetjes en tips.

Het plaatsen zelf kan wat gevoelig zijn en duurt een paar minuten.

Neem een uur voor het plaatsen 2 Paracetamol van 500 mg (bij borstvoeding).

Geef je geen borstvoeding dan mag je ook Ibuprofen of Aleve Feminax nemen.

Na het plaatsen van het spiraal kan je tot drie maanden bloedverlies hebben.

Het plaatsen van het spiraaltje wordt door alle zorgverzekeraars vergoed.

Het spiraaltje zelf wordt niet door alle zorgverzekeraars vergoed, vraag dit dus van te voren na.