Plaats van bevallen

Waar ga jij bevallen?

Vanaf 37 tot 42 weken zwangerschap is het veilig en verantwoord om onder begeleiding van de verloskundige te bevallen. Als er geen complicaties te verwachten zijn kun je kiezen voor een thuisbevalling of voor een poliklinische bevalling. In beide gevallen word je begeleid door je verloskundige.

Bevallen waar jij wilt

In Nederland heb je de keuze waar je wilt bevallen. Het is mogelijk om thuis te bevallen, dit is een uniek verloskundig systeem. Uit onderzoek is gebleken dat een thuisbevalling even veilig is als in het ziekenhuis. Het belangrijkste is dat jij je veilig voelt op de plek waar je gaat bevallen.

Thuis

Als je thuis bevalt is het voordeel dat je in je eigen omgeving bent en je meer rust hebt. Als er complicaties optreden zal je alsnog naar het ziekenhuis gaan. Uit onderzoek is gebleken dat een thuisbevalling even veilig is als in het ziekenhuis.

Poliklinische bevalling

Wanneer je er voor kiest om in het ziekenhuis te bevallen, zal je in dit ziekenhuis op afdeling Rhena bevallen. Wanneer de bevalling voorspoedig verloopt zullen wij jou begeleiden tijdens de bevalling in het ziekenhuis. Je huurt dan als het ware een kamer in het ziekenhuis. Na ongeveer vier uur mag je weer naar huis. De kosten voor een poliklinische bevalling hangen af van je zorgverzekering, vraag dit dus op tijd na bij je zorgverzekeraar.

Plaatsindicatie

Soms is er indicatie om in het ziekenhuis te bevallen maar mag dit wel onder onze begeleiding. We noemen dit een plaatsindicatie. Wanneer hier sprake is zullen we dit uiteraard met jullie bespreken. Een plaatsindicatie betekent dat de kosten van de bevalling door de zorgverzekering worden betaald.

Medische indicatie

Wanneer we spreken over een medische bevalling betekent dit dat de bevalling begeleid zal worden door de verloskundige of gynaecoloog in het ziekenhuis.

Samenwerking

Wij werken samen met het Albert Schweitzer Ziekenhuis. Wanneer je er voor kiest om in het ziekenhuis te bevallen, zal je in dit ziekenhuis op afdeling Rhena bevallen.