Vitaliteitsecho

De vitaliteitsecho is bedoeld om te kijken of het hartje van de baby klopt, of er sprake is van een tweeling en om te kijken hoe ver je zwanger bent. Dit is de eerste kennismaking met jullie baby! De echo wordt gemaakt bij ongeveer 7 weken en kan zowel vaginaal als via de buik plaatsvinden. Eén van de verloskundigen zal de echo op onze praktijk maken.

Termijnecho

De termijnecho is bedoeld om de uitgerekende datum te bepalen en wordt gemaakt tussen 10 en 12 weken. De echo wordt gemaakt door 1 van de verloskundigen.

Pretecho/ geslachtbepaling

Als je niet kunt wachten om je baby weer te zien of je wilt het geslacht weten voor de uitvoering van de 20 weken echo, bieden wij je de mogelijkheid om tegen betaling een pretecho in te plannen. Dit is een “ normale” echo en geen 3D. Deze echo wordt niet vergoed vanuit je verzekering, de echo kost 40 euro. (De geslachtsbepaling doen wij vanaf 15 weken.) Als je deze echo graag wilt kun je deze inplannen via de assistente op de praktijk.

Miskraam

Helaas komt het af en toe voor dat tijdens de echo gezien wordt dat de zwangerschap niet intact is. Soms wordt er een leeg vruchtzakje gezien of blijkt dat de zwangerschap in een vroeg stadium niet verder gegroeid is. Ook in dit geval zal je door ons verder begeleid worden.

Had je ooit een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een abortus? Heb je het idee dat dat je het niet goed hebt verwerkt of niet goed hebt kunnen afsluiten en heb je hier hulp bij nodig? Kijk dan op www.miskraambegeleiding.nl. Je kunt ook contact opnemen met Helga Gardenier van Voel je fijn via 078 645 62 69 of kijk op de website voeljefijn.nl/miskraam-begeleiding.

Structureel Echoscopisch Onderzoek

Met 13 en met 20 weken, ook wel SEO en ETSEO genoemd, kan je tijdens de zwangerschap laten onderzoeken of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Waar precies met welke termijn naar gekeken wordt zal de verloskundige je uitleggen tijdens je eerste bezoek (ook wel counselingsgesprek genoemd).
Overweeg je daarna om de 13 en/of de 20-weken echo te laten doen? Je zorgverzekering betaalt de kosten van het gesprek en de echo’s. Er zijn geen gevolgen voor het eigen risico van je zorgverzekering. Je bepaalt zelf of je een echo wilt en of je bij een ongustige uitslag een vervolgonderzoek wilt laten doen. De echo wordt gemaakt door de echoscopiste van het Palet maar wel gewoon op onze praktijk.