Hormoonspiraal

Een hormoonspiraal wordt in je baarmoeder geplaatst en geeft geleidelijk hormonen af. Deze hormonen zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies minder wordt opgebouwd. Het slijm van de baarmoedermond wordt dikker, waardoor de eicel en de zaadcel niet met elkaar in contact kunnen komen Zo wordt een bevruchting voorkomen. Soms wordt de eisprong onderdrukt. De hormoonspiraal bevat de minste hormonen in vergelijking met alle andere hormonale vormen van anticonceptie. Ondanks dat kun je toch last hebben van bijwerkingen zoals hoofdpijn, acne, pijnlijke borsten en somberheid. Meestal verdwijnen deze bijwerkingen na drie maanden. Met een hormoonspiraal heb je geen invloed op je menstruatie. Bij een deel van de vrouwen verandert de menstruatie of blijft deze helemaal uit. Zeker in de eerste maanden kun je vaak last hebben van spotting. Het beschermt je acht jaar tegen een zwangerschap en is een betrouwbare vorm van anticonceptie. In Nederland kun je kiezen uit twee verschillende soorten hormoonspiralen. De ene hormoonspiraal bevat minder hormonen dan de andere.  De laaggedoseerde wordt vaak gekozen door vrouwen en meisjes die nog nooit zijn bevallen, omdat hij ook net iets kleiner is. De kosten van de hormoonspiraal zijn ongeveer €150,00. Afhankelijk van je (aanvullende) verzekering worden deze kosten vergoed.

Wil je weer zwanger worden? Nadat de hormoonspiraal verwijderd is, kun je vrijwel meteen zwanger worden.

Net bevallen? Het hormoonspiraal mag niet eerder dan acht- tien weken na de bevalling geplaatst worden. Ook als je borstvoeding geeft mag je het hormoonspiraal gebruiken, de hormonen beïnvloeden de borstvoedingsproductie niet.

Spiraal plaatsen

Als je hebt gekozen voor een spiraal, kun je een afspraak maken bij de assistente (078-6148113) of je aanmelden via contact. Ook meisjes en vrouwen die nog nooit zijn bevallen of bij een andere praktijk onder controle zijn geweest zijn welkom voor het plaatsen van een spiraal. Op onze beide locaties worden spiralen geplaatst, dus geef bij het maken van de afspraak aan welke locatie je voorkeur heeft.

Van de assistente krijg je een mail met een bevestiging van de bestelling en een betaallink. Zodra je de spiraal betaald hebt, wordt de spiraal vanuit de apotheek geleverd bij ons op de praktijk. Na de betaling ontvang je per mail een factuur, die je kunt indienen bij je zorgverzekering. Afhankelijk van je verzekering wordt de spiraal vergoed.

Lees ook onze blog ‘Spiraaltje inbrengen

Spiraaltje inbrengen
anticonceptie zonder hormonen

Download dit handige anticonceptie overzicht

Maak een afspraak en kom langs voor een informatief gesprek Nog wat handige weetjes en tips.

Het plaatsen zelf kan wat gevoelig zijn en duurt een paar minuten.

Neem een uur voor het plaatsen 2 Paracetamol van 500 mg (mag bij borstvoeding).

Geef je geen borstvoeding dan mag je ook Ibuprofen of Aleve Feminax nemen.

Na het plaatsen van het spiraal kan je tot drie maanden bloedverlies hebben.

Het plaatsen van het spiraaltje wordt door alle zorgverzekeraars vergoed.

Het spiraaltje zelf wordt niet door alle zorgverzekeraars vergoed, vraag dit dus van te voren na.