Intake

De intake vindt plaats bij 12 weken. Wij stellen jou en je partner vragen over eerdere zwangerschappen, over de gezondheid van jezelf en je partner en over (erfelijke) ziekten in de familie. Hierdoor krijgen we een goed beeld van je gezondheidssituatie. Indien je een verhoogd risico hebt en/of er bepaalde complicaties te verwachten zijn, zullen we overleggen met de gynaecoloog.

Natuurlijk bespreken we jullie verwachtingen ten aanzien van de zwangerschap en onze begeleiding tijdens de zwangerschap.

Verder geven we je informatie over een gezonde voeding en leefstijl, voorlichting over kraamzorg, bloedafname en bespreken we het te volgen zorgpad.

Inschrijven

Zwangerschapscontroles

Tijdens de vervolgcontroles controleren we of je zwangerschap goed verloopt door onder andere bloedonderzoek, meten van de bloeddruk, groeicontrole van de buik en luisteren van de harttonen van de baby.

Bij bijzonderheden zal er verder onderzoek plaatsvinden met eventueel een verwijzing naar overige hulpverleners. De controlefrequentie is afhankelijk van het verloop en de duur van je zwangerschap. Over het algemeen geldt natuurlijk dat hoe dichter je bij de verwachte bevallingsdatum komt, hoe frequenter je op controle zal komen. Lees hier verder over de werkzaamheden en bevoegdheden van de verloskundige.

Wanneer waarschuwen

Ongerustheid

Ongerustheid is altijd een reden om te bellen! Bespreek je zorgen over je gezondheid of je kindje met ons.

Sterretjes, hoofdpijn en braken

Ben je meer dan 20 weken zwanger en heb je last van één of meer van de volgende signalen: hoofdpijn, sterretjes zien, braken, gevoel van strakke band om hoofd of bovenbuik, pijn in de bovenbuik of tussen de schouderbladen, plotseling vocht vasthouden in het gezicht, neem dan contact op via het spoednummer.

Contact

Bloedverlies

Heb je vaginaal bloedverlies, bewaar je slipje of inlegkruisje en neem direct contact op via het spoednummer.

 

Minder leven

Ben je 26 weken of meer zwanger en voel je je kind minder bewegen dan je gewend bent? Neem dan diezelfde dag contact op. Wat is minder leven precies en wanneer moet je ongerust zijn? Kijk hier voor informatie.

Vaccinatie kinkhoest

Eind 2015 heeft de gezondheidsraad een advies gegeven aan de minister van VWS om zwangere vrouwen in het 3e trimester te vaccineren tegen kinkhoest. Hierdoor kan het grootste deel van de ziekhuisopnames van baby’s worden voorkomen. Zij hebben daar tot nu toe geen besluit over genomen. In afwachting van dit besluit biedt de GGD zwangere vrouwen die dat willen de mogelijkheid om zich te laten vaccineren. De termijn hiervoor is tussen de 26 en 32 week. Lees en leer meer over de kinkhoestvaccinatie.

Indien je dit wenst kun je zelf een afspraak maken via team Infectieziektebestrijding 078-7708508. Op dit moment is er geen vergoedingsregeling en zul je de kosten zelf moeten betalen.