Borstvoeding of flesvoeding

Het is niet vanzelfsprekend dat je al vroeg in de zwangerschap een keuze maakt voor fles of borstvoeding. Wij zullen je tijdens de zwangerschap voorlichting geven en je helpen bij het maken van een keuze. Het belangrijkste is dat jij je prettig voelt bij de voeding die je wilt gaan geven. Heb je vragen over dit onderwerp kun je ze altijd stellen tijdens de routine controle.

7 feiten over borstvoeding

  1. Borstvoeding is wetenschappelijk bewezen de beste voeding voor een baby;
  2. Borstvoeding beschermt de baby tegen allergie en andere ziekten;
  3. Borstvoeding voorkomt overgewicht bij baby’s;
  4. Borstvoeding beschermt de moeder tegen borstkanker;
  5. Borstvoeding beïnvloedt de binding tussen moeder en kind op een positieve manier;
  6. Borstvoeding is gemakkelijk: je hebt het altijd bij je, op de juiste temperatuur en in de juiste hoeveelheid;
  7. Borstvoeding helpt de moeder vaak om haar oude figuur weer gemakkelijker terug te krijgen.

 

Bovendien creëert het geven van borstvoeding een moment van rust en intimiteit tijdens de kraamtijd en de periode daarna.

Wanneer je start met het geven van borstvoeding kost dit in het begin energie en vraagt het veel aandacht en inzet van jou, je baby en de omgeving. Zowel jij als je baby moeten dit leren, hoewel het een natuurlijk iets is gaat het niet vanzelf. Wij en de kraamverzorgster zullen je in de eerste week helpen en begeleiden. Om de kans van het laten slagen van de borstvoeding groter te maken adviseren wij je goed voor te bereiden, bijvoorbeeld door je in te lezen of door een cursus te volgen.

Het is belangrijk om de baby binnen 1 tot 2 uur na de bevalling voor de eerste keer aan te leggen. Dit contact bevordert de zuigreflex van de baby en stimuleert de borst om melk aan te maken. Vanaf dit moment is het belangrijk om de baby tenminste elke 3 uur aan te leggen, als de baby eerder komt mag je altijd eerder aanleggen. Later in het kraambed, wanneer de stuwingsdagen voorbij zijn adviseren we je te voeden op verzoek. Dit betekent dat je de baby aanlegt wanneer hij zich meldt voor de voeding. 

Meer informatie over borstvoeding vind je op:

Of lees de blog Melkproductie verhogen »

Flesvoeding

Er zijn in Nederland verschillende soorten flessen en flesvoeding te koop. Alle merken flesvoeding in Nederland voldoen aan de gestelde eisen. Belangrijk is dat je zuigelingenvoeding nummer 1 koopt en bij 1 merk blijft. Veel wisselingen van merken voeding kunnen ervoor zorgen dat je kindje hier last van krijgt.

In de eerste week is het vaak zoeken naar welke speen en fles de juiste zijn. Koop 2 verschillende merken flessen en spenen zodat je in de eerste week kunt kijken welke het beste bij jullie baby past.