verschillende anticonceptie

Anticonceptie

Heb je al een keuze
gemaakt of twijfel je nog?

Heb je advies nodig over anticonceptie?

Voor veel vrouwen is het lastig om de juiste vorm van anticonceptie te vinden. Er zijn veel verschillende soorten anticonceptie beschikbaar, met elk zijn eigen voor- en nadelen. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar, er bestaat dus altijd een (kleine) kans dat je alsnog zwanger wordt. Bij veel vormen van anticonceptie hangt de betrouwbaarheid samen met het gebruik. Zo zijn er vormen die je op tijd of op de juiste manier moet innemen. Bij het kiezen voor anticonceptie is het belangrijk te bedenken of je wel of geen hormonen wilt gebruiken, hoe vaak je aan de anticonceptie wilt denken en of je later nog een kinderwens hebt. Door de verloskundige wordt de anticonceptie altijd in de kraamperiode en bij de nacontrole besproken.

Hieronder zijn verschillende vormen van anticonceptie kort beschreven.
Mocht je na het lezen nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op!

Spiraaltje inbrengen

Anticonceptie na de bevalling

Na de bevalling ben je druk met veel verschillende dingen. Je bent aan het herstellen van de bevalling en kraamperiode en bent bezig met je baby. Meestal duurt het bloedverlies tot zes weken na de bevalling. Hierna kun je direct ongesteld worden, maar dat kan ook nog een tijd duren, bijvoorbeeld in het geval van borstvoeding. De eerste eisprong vindt twee weken voor de menstruatie plaats. Omdat je al enkele weken na de bevalling weer vruchtbaar kunt zijn, is het belangrijk om na te denken over anticonceptie. Wil jij meer weten over je vruchtbare dagen? Lees dan hier onze blog.

Soorten anticonceptie

Hormoonspiraal

Een hormoonspiraal wordt in je baarmoeder geplaatst en geeft geleidelijk hormonen af. Deze hormonen zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies minder wordt opgebouwd.

Koperspiraal

Een koperspiraal wordt in je baarmoeder geplaatst en geeft koperdeeltjes af. Deze koperdeeltjes zorgen ervoor dat de zaadcellen inactief worden, waardoor bevruchting wordt voorkomen.

Combinatiepil

De combinatiepil bevat twee hormonen: oestrogeen en progestageen. Er zijn verschillende soorten combinatiepillen met verschillende doseringen van beide hormonen.

Borstvoedingspil

Deze pil zonder oestrogeen is een pil zonder stopweek en je kunt je menstruatie niet beïnvloeden. Je kunt de pil gebruiken wanneer je borstvoeding geeft.

Anticonceptiestaafje

Het anticonceptiestaafje is een onzichtbaar staafje dat meestal in je bovenarm wordt geplaatst onder plaatselijke verdoving.

Prikpil

De prikpil is een injectie in je spier of onder je huid. 

Condoom

Condooms beschermen je tegen een zwangerschap en soa’s. Een condoom bevat geen hormonen en heeft hierdoor geen invloed op je cyclus.

Pessarium

Een pessarium is een soort kapje wat over je baarmoedermond wordt geplaatst. Geadviseerd wordt om naast het pessarium een zaaddodend middel te gebruiken wat op het pessarium wordt aangebracht.

Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister is een wekelijkse anticonceptiemethode en is even betrouwbaar als de pil. De pleister gebruik je drie weken, gevolgd door een stopweek van 7 dagen.

Anticonceptiering

De anticonceptiering is een ring die je zelf één keer per maand vaginaal inbrengt en hormonen afgeeft.

Sterilisatie

Voor definitieve anticonceptie, ook wel sterilisatie, kun je kiezen als zeker weet dat je nooit meer zwanger wilt worden.

anticonceptie zonder hormonen

Download dit handige anticonceptie overzicht