Blog:"In de Praktijk"

Spiraaltje inbrengen

Spiraaltje inbrengen

Denk jij erover om een spiraaltje te laten plaatsen?

Waar de pil jarenlang de meest gebruikte vorm van anticonceptie voor vrouwen was, verandert dit de laatste jaren enorm. In onze praktijk merken we dat steeds meer vrouwen een andere vorm van anticonceptie willen proberen. Sowieso zien wij in onze praktijk veel vrouwen die na de zwangerschap graag overstappen op een spiraal. Doordat wij zelf in onze praktijk spiraaltjes inbrengen, zien wij ook veel vrouwen die niet zwanger of net bevallen zijn. Wat wij vooral merken is dat steeds meer vrouwen minder hormonen in hun lijf willen. Daarom kiezen veel vrouwen voor een spiraaltje.

Verschillende spiraaltjes:

Er zijn op dit moment twee verschillende spiraaltjes, namelijk de koperspiraal en de hormoonspiraal. Hier zie je de voornaamste verschillen tussen de twee spiraaltjes.

Zonder hormonen
Geeft koperdeeltjes af waardoor zaadcellen inactief worden
T-vorm
Je menstrueert nog wel
Na 10 jaar vervangen
99,8% betrouwbaar
Lees hier meer over de koperspiraal

Met hormonen
Geeft hormonen af waardoor baarmoederslijmvlies minder wordt opgebouwd
T-vorm
Menstruatie blijft bij sommige vrouwen weg of wordt minder
Na 6 jaar vervangen
99,5% betrouwbaar
Lees hier meer over de hormoonspiraal

Spiraaltje inbrengen: Doet dit pijn en zijn er bijwerkingen?

Of het spiraaltje inbrengen pijn doet verschilt per vrouw. Bij vrouwen die al eens bevallen zijn is het over het algemeen minder gevoelig. De baarmoeder staat vaak al een stukje open na een voldragen zwangerschap of bevalling. Hierdoor gaat het inbrengen van het spiraaltje vaak iets makkelijker.
Wanneer je nooit eerder bent bevallen dan kan het soms iets gevoeliger zijn. Maar lang niet iedereen ervaart dit zo. Je kunt het vergelijken met een heftige menstruatiekramp die ook al snel weer wegtrekt.
Na het plaatsen van het spiraaltje kan het nog even een vervelend gevoel met zich meebrengen. Ook kun je last hebben van een beetje bloedverlies. Houd deze dag gewoon een beetje je gemak en zorg goed voor jezelf.
Voordat wij het spiraaltje inbrengen sturen we je altijd nog een e-mail. Hierin staat onder andere ook dat we je adviseren om een uur voor het plaatsen twee paracetamol in te nemen. Als jij normaal iets anders inneemt voor je menstruatieklachten, dan kun je dit uiteraard ook gebruiken.

spiraaltje inbrengen

Anticonceptie zonder hormonen:

Door steeds meer wetenschappelijk onderzoek merken we dat veel vrouwen weer terug willen naar een lijf zonder extra hormonen. Eigenlijk is de koperspiraal (naast een condoom of sterilisatie) hiervoor de enige optie op dit moment. Waar andere anticonceptiemiddelen voorkomen dat het baarmoederslijmvlies groeit, heeft de koperspiraal invloed op de spermacellen van de man. Door de koperdeeltjes worden de zaadcellen inactief. Hierdoor hoeven er geen hormonen aan te pas te komen.
Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moeten houden als je een koperspiraaltje laat inbrengen.


Je kunt namelijk iets heftiger reageren qua menstruatie zoals je voorheen gewend was. Dit geldt lang niet voor iedereen, maar dit is wel iets om rekening mee te houden. Ook blijven de meeste vrouwen wel ongesteld worden, wat bij een hormoonspiraal soms niet het geval is. Inmiddels merken wij in de praktijk dat vrouwen dit soms ook fijn vinden. Zeker wanneer er nog sprake is van een kinderwens in de toekomst. Veel vrouwen vinden dan juist fijn om nog wel een menstruatiecyclus te hebben. In dat geval is het dus juist een voordeel in plaats van een nadeel!

Wanneer kun je een spiraaltje laten inbrengen?

Na een bevalling hanteren wij 8 weken wachttijd voordat wij het spiraaltje inbrengen. De baarmoeder moet namelijk eerst nog slinken. Anders bestaat de kans dat de spiraal door het lichaam weer naar buiten wordt gewerkt. Wanneer je niet zwanger of net bevallen bent, kun je natuurlijk gelijk bij ons terecht.

Zwanger worden na spiraal, hoe gaat dit in zijn werk?

Je kunt bij ons een afspraak maken om het spiraaltje te laten verwijderen. Bij het koperspiraaltje liep je menstruatie gewoon door. Hierdoor adviseren we je meteen te beginnen met het slikken van foliumzuur. De hormoonspiraal had mogelijk wel invloed op je cyclus, maar ook dan hoef je niet te wachten en mag je direct zwanger worden. Sommige vrouwen vinden het fijn om eerst een menstruatie af te wachten, maar je mag dit natuurlijk helemaal zelf bepalen.

 

Kosten of vergoeding van een spiraaltje:

Wij adviseren je altijd om de verzekeraar te bellen voor de vergoeding in jouw geval. Onder de 18 jaar zit vooralsnog anticonceptie in de basisverzekering opgenomen. Vaak heb je boven de 18 een aanvullend pakket nodig.

Noem bij je verzekeraar ook expliciet om welke spiraal het gaat aangezien een hormoonspiraal duurder is (± € 150,-) dan de koperspiraal (± € 70,-) De kosten voor het plaatsen via onze praktijk zijn ± € 70,-.

Uiteraard kun je ook een spiraaltje laten inbrengen door een gynaecoloog in het ziekenhuis. Dit is alleen helaas wel een stuk duurder door bepaalde behandelcodes en ziekenhuistarieven waar zij aan verbonden zijn. Zeker wanneer je deze behandeling niet vergoed zou krijgen vanuit je verzekering is het goed om hier extra alert op te zijn.