Blog:"In de Praktijk"

Wanneer de eerste echo?

Wanneer de eerste echo?

Gefeliciteerd! Je bent zwanger, en nu? Wanneer kun je voor het eerst je piepkleine baby zien? In deze blog gaan we je alles vertellen wat je kunt verwachten van die allereerste periode. Een periode die superspannend is! Dat begrijpen wij maar al te goed. Zeker die eerste paar weken is het enige bewijs dat je zwanger bent, de zwangerschapstest. En die moet je dan maar op de twee mooie blauwe streepjes geloven…

Dus? Weer wachten? Nee hoor, na deze test kun je gelijk contact opnemen met de verloskundige en de eerste echo plannen!

Wanneer is dan de eerste echo?

Die eerste weken nadat je de zwangerschapstest hebt gedaan kan het lijken alsof deze voorbij kruipen. Je ziet natuurlijk aan je buik nog niets, misschien voel je wel wat in je lijf veranderen. Je borsten kunnen pijnlijk zijn en je bent misschien misselijk of sneller moe dan normaal. Maar verder is het nog lastig te bevatten dat daar diep van binnen een ienieminie mensje aan het groeien is. Als alles goed is natuurlijk! En die bevestiging zou je nu maar wat graag willen hebben.

Goed nieuws! Want rond week 7 van je zwangerschap ontvangen we je al voor een eerste echo. De eerste twee weken zwangerschap krijg je eigenlijk cadeau omdat er wordt gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie en niet vanaf de eisprong of de daadwerkelijke bevruchting. Dus eigenlijk ben je met 5 weken zwangerschap, al meteen 7 weken zwanger! Dan is die echo nog best snel!!

wanneer eerste echo

Wat mag je verwachten van de eerste echo?

Bij de eerste echo kijken we vooral of de baby in de baarmoeder zit en of het hartje klopt. Vanaf ongeveer 5,5 week zwangerschap begint het hartje te kloppen. Dus met 7 weken kan onze echo-apparatuur de hartslag vaak goed in beeld brengen.

Bij deze echo nemen we echt even de tijd voor je. We stellen je vragen zoals: Hoe was je cyclus? Hoe voel je je? Komen er aangeboren afwijkingen in de familie voor? Hoe verliepen de zwangerschappen van bijvoorbeeld jouw moeder of zus? Ook geven we je informatie die je nodig hebt om te bepalen of je later in de zwangerschap de NIPT test wilt doen. En we vertellen over de termijnecho, de nieuwe 13 weken echo en de 20 weken echo. Zo weet je goed wat en wanneer je kunt verwachten.

Uiteraard kun je ons ook vragen stellen. Na deze echo plannen we altijd nog een officieel intakegesprek. Genoeg ruimte dus om al je vragen aan ons te stellen en wij aan jou! Zo leren we elkaar goed kennen. We gaan als het goed is een hele bijzondere tijd tegemoet de komende maanden. We willen vooral dat je een fijne tijd hebt bij onze praktijk. Geen vraag is ons te gek en alles is bespreekbaar.

Terug naar de echo…
We proberen deze echo altijd uitwendig te doen. Soms is de baby nog zo klein dat het met een uitwendige echo niet goed te zien is. In dat geval zou een inwendige echo beter zijn. Dit kunnen we ook meteen bij deze afspraak doen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat het vruchtje niet in de baarmoeder is ingenesteld. Dit zou een buiten baarmoederlijke zwangerschap kunnen zijn en dat kan gevaarlijk zijn. Dit willen we dan wel echt uitsluiten.

Als je een inwendige echo niet prettig vindt en wij maken ons niet direct zorgen dat er iets mis is, dan maken we gewoon een nieuwe afspraak. Grote kans dat we bijvoorbeeld 1 of 2 weken later de baby wel goed kunnen zien.

Wat kun je bij deze eerste echo al zien?

Over het algemeen kunnen we bij deze eerste echo met 7 weken zien of het hartje klopt. We zien een ronde vruchtzak met een kleine embryo. De embryo heeft nog geen armen en benen, die worden pas later gevormd. Tijdens deze echo kunnen we ook zien of je één baby of misschien wel een tweeling verwacht. Spannend!

 

Uitgerekende datum berekenen

Tijdens de 7 weken echo kunnen we beter bepalen hoeveel weken je zwanger bent. Pas bij de termijnecho met 10-12 weken zwangerschap wordt dit pas definitief vastgesteld en krijg je de verwachte uitgerekende datum te horen. Je kunt ook je uitgerekende datum hier berekenen.

Als alles goed is tijdens deze echo, kan het dan nog misgaan?

Natuurlijk is het fijn als op deze echo alles er echt goed uitziet. We zien een mooi kloppend hartje en de embryo zit netjes in de baarmoeder. De eerste spannende echo is achter de rug en dit geeft natuurlijk wel een bevestiging dat alles goed lijkt te gaan. Het is alleen nooit een garantie. Zeker tijdens de eerst 12 weken ontwikkelt de embryo zoveel en zo snel. Als hier een foutje in ontstaat kan het zeker nog zijn dat het kindje niet levensvatbaar is helaas het hartje stopt met kloppen. Het kan dus echt nog wel mis gaan, maar dit risico neemt wel echt enorm af als je een kloppend hartje hebt gezien met 7 weken! Dus een klein beetje ontspannen mag nu echt wel!

Wij doen alle echo’s zelf binnen onze praktijk. Dit wordt gedaan door onze eigen verloskundigen Mirjam, Rianne of Maxime. Wel zo fijn! Bij de 13 weken en de 20 weken wordt de echo door een andere echoscopiste uitgevoerd.
Bekijk hier al onze verloskundigen.

wanneer eerste echo

Feit of fabel?

Een fabel over echo’s is dat je een volle blaas moet hebben. Tegenwoordig is onze echo-apparatuur zo goed, dus er is zeker geen volle blaas nodig. Sterker nog, we vragen mensen wel eens eerst te plassen! Scheelt weer en is ook veel relaxter om je kindje voor het eerst te zien zonder dat je hoeft te plassen 🙂

wanneer eerste echo

Wat wij je willen meegeven:

We snappen het. We zijn allemaal vrouwen. Het is een spannende tijd. Misschien heb je eerst een hele spannende tijd beleefd om überhaupt zwanger te worden. Duurde de tijd dat je eindelijk een zwangerschapstest kon doen voor je gevoel een eeuwigheid. Vervolgens moet je wachten op de 7 weken echo. Zeker als hieraan voorafgaand misschien een zwangerschap in een miskraam is uitgelopen, wil je misschien al veel eerder de bevestiging dat het goed gaat. Spanning is zeker niet goed voor de zwangerschap en willen we graag bij je wegnemen. Bel ons gewoon in zo’n geval. We denken dan altijd mee in een oplossing om jou wat meer rust en zekerheid te kunnen bieden!

Ben je zwanger en wil je graag een afspraak maken voor de eerste echo? Meld je dan hieronder aan bij onze plaktijk en wij bellen je binnen een werkdag terug!

Hoe gaat het na deze 7 weken verder? Bekijk dan eens ons zorgpad.