Blog:"In de Praktijk"

Zwanger na Miskraam

Zwanger na Miskraam

Opnieuw zwanger na een miskraam? Misschien heb je hier gemixte gevoelens over. Wil je graag blij zijn, maar vind je dit ook spannend? Dit is volkomen logisch en zien wij regelmatig in onze praktijk voorbij komen. Een zwangerschap is iets bijzonders. Er wordt een nieuw mensje gemaakt. Een heel complex proces wat uiteraard ook risico’s met zich meebrengt. De meeste vrouwen weten dit, maar toch is het erg verdrietig als het net jou overkomt dat de zwangerschap eindigt in een miskraam.

Vanaf die ervaring is een eventuele volgende zwangerschap vaak spannender. Misschien ben je extra bezorgd, wil je vaker bevestiging dat het bij deze zwangerschap wel goed zal gaan. We begrijpen dit allemaal! In deze blog zullen we meer aandacht besteden aan zwanger na miskraam.

Ben jij op dit moment zwanger na een miskraam of wil je graag weer zwanger worden na een miskraam? Belangrijk: Ontspan eerst… en lees natuurlijk vooral even verder.

Medisch gezien is het prima om na een miskraam meteen weer zwanger te worden. Je hoeft niet per se een menstruatie af te wachten of je lichaam even rust te gunnen. Nogmaals: dit is hoe het puur medisch en lichamelijk geldt. Ben je er ook al mentaal klaar voor? Dat is hele andere koek. Wij adviseren daarom om vooral goed naar jezelf te kijken. Hoe ben je er mentaal aan toe en hoe ben je er fysiek aan toe? Misschien ben je veel bloed verloren. Misschien wil je liever een menstruatie en een cyclus afwachten. Er is hier geen goed of fout antwoord op. Je moet vooral doen waar jij en ook misschien je partner zich goed bij voelt.
Sommige vrouwen en ook mannen willen gelijk opnieuw “proberen” en sommigen hebben hier een wat langere tijd voor nodig voordat zij na een miskraam opnieuw zwanger willen worden.

Vaak komt dit omdat de schrik er goed in zit en een volgende zwangerschap wel vaak extra spannend wordt gevonden. Wij zullen hieronder daarom wat veelvoorkomende vragen behandelen.

zwanger na miskraam

Meer kans op nog een miskraam na een eerdere miskraam?

Een vraag die wij heel vaak voorbij horen komen. Helaas hoort het ook bij ons vak om soms het slechte nieuws te moeten brengen. Soms is een miskraam zelf al op gang gekomen. Soms komen wij er bij een echo achter dat het hartje niet (meer) klopt. Uiteraard nemen we dan de tijd om al je vragen hierover te beantwoorden. We merken bij veel vrouwen dat de angst er meteen goed in zit! Dat begrijpen we heel goed. Een vraag die dan vaak wordt gesteld is: heb ik nu meer kans dat de volgende zwangerschap ook uitloopt op een miskraam?
Garanties kunnen we natuurlijk nooit geven, maar je hebt na een miskraam geen verhoogde kans op een volgende miskraam. Ook wanneer je misschien zwanger bent na twee eerdere miskramen, wil dit nog niet betekenen dat je een verhoogde kans hebt. Het is vaak ook echt pech!
Natuurlijk kijken wij ook goed naar jouw situatie. Kom je uit een fertiliteitstraject zoals IUI, IVF of IKSI? Heb je meerdere miskramen gehad waarbij het rondom dezelfde tijd verkeerd ging? Dit zijn allemaal aspecten waar we rekening mee houden om met jou in gesprek te gaan. Soms kunnen we je twijfel wegnemen. Uiteraard zullen we het altijd bespreekbaar maken als we vermoeden dat er meer aan de hand kan zijn. Maar heel vaak komt het toch neer op veel geduld en vertrouwen hebben dat de volgende zwangerschap wel goed gaat.

Laten we ook de cijfers er nog even bijpakken. Lees hier meer over de statistieken over miskramen en herhaalde miskramen.

Ben je extra vruchtbaar na een miskraam?

Deze vraag horen wij regelmatig en het antwoord hierop is onzeker. Soms wordt er gesteld dat de hormonen door de eerdere zwangerschap door je lijf gieren waardoor je extra vruchtbaar zou zijn. Het klinkt logisch maar er zijn zover wij weten geen wetenschappelijke studies die dit bevestigen. Er zijn zoveel factoren die meespelen om zwanger te worden, dat het echt lastig is om het ergens aan toe te wijzen. Waar we uiteraard wel naar kunnen kijken zijn de gemiddelde statistieken. Gemiddeld zijn de meeste vrouwen binnen 4 maanden opnieuw zwanger na miskraam.
Wil jij weten wanneer je het meest vruchtbaar bent? In onze blog ‘Vruchtbare dagen’ kun je dit heel makkelijk berekenen.

Zwanger na miskraam, krijg ik nu eerder een echo?

Wij begrijpen heel goed dat als je weer zwanger bent na een miskraam, dat zeker die eerste periode extra spannend is. Wij vinden het vooral fijn om de aanstaande mama’s zo veel mogelijk gerust te stellen. Je kunt bij ons sowieso al vanaf 7 weken terecht voor een echo. Je hebt vanaf die termijn een goede kans dat we al wat hartactiviteit kunnen zien op de echo. Voor de 7 weken, is die kans echt heel klein. Wat wij het allerbelangrijkste vinden is jouw gezondheid en die van de baby. Als wij denken dat het jou echt kan helpen om die bevestiging al eerder of vaker te krijgen, dan zullen we er alles aan doen om een extra echo in te plannen. Lees hier ook onze blog over de eerste echo.

Wij doen alle echo’s zelf binnen onze praktijk. Dit wordt gedaan door onze eigen verloskundigen Mirjam, Rianne of Maxime. Wel zo fijn! Bij de 13 weken en de 20 weken wordt de echo door een andere echoscopiste uitgevoerd.
Bekijk hier al onze verloskundigen.

 

Tot welke termijn heet het een miskraam?

Officieel heet een zwangerschap die voor de termijn van 16 weken is gestopt een miskraam. Sommigen houden hier 20 weken voor aan. Na deze termijn wordt er vaak gesproken over een stilgeboorte, doodgeboorte of een sterrenkindje.

Zowel een zwangerschap die misgaat voor de 16 weken als verder in de zwangerschap blijven hele verdrietige dingen. Ze horen nu eenmaal bij ons vak, maar we zijn er natuurlijk niet dol op. We begrijpen heel goed dat de ouders al heel veel van het kindje zijn gaan houden. Hier gaan we heel zorgvuldig mee om en willen ook zeker dat de ouders weten dat onze deur open staat voor vragen of advies. We hopen vooral dat we je bij een eventuele volgende zwangerschap mogen begeleiden en helpen om uiteindelijk samen met jou een gezond kindje op de wereld te zetten.

 

zwanger na miskraam

Ben je op dit moment zwanger na miskraam of wil je weer proberen om zwanger te worden na een miskraam? Ontspan! Wees lief voor jezelf en voor je lichaam. De meeste zwangerschappen na een miskraam resulteren in een gezond kindje na negen maanden. Is het spannend? Ja natuurlijk, dat begrijpen we. Maar heb vertrouwen in je lijf, in je kindje en in de verloskundige. Stel je vragen aan ons en samen gaan we van mijlpaal naar mijlpaal.

Ben je zwanger na een miskraam en wil je graag een afspraak maken voor de eerste echo? Meld je dan hieronder aan bij onze plaktijk en wij bellen je binnen een werkdag terug!

Hoe gaat het na deze 7 weken verder? Bekijk dan eens ons zorgpad.