Informatie Corona en zwangerschap

Beste zwangeren en partners,
Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat een infectie met COVID-19 bij zwangere vrouwen anders verloopt dan bij mensen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Met de gegevens die nu bekend zijn, lijken de gevolgen van een infectie met COVID-19 bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken.

Meest belangrijk is nog steeds dat u NIET naar een afspraak komt als u ziekteverschijnselen heeft zoals hoesten, verkoudheid, benauwdheid en/of koorts. Advies is dat u zich zo goed mogelijk houdt aan de algemene maatregelen van de overheid!
NEEM ALTIJD CONTACT OP MET DE PRAKTIJK WANNEER JIJ OF JE PARTNER EEN TEST ONDERGAAN, OOK HOREN WE GRAAG DE UITSLAG, GA JE BIJNA BEVALLEN EN HEB JE KLACHTEN NEEM DAN DIRECT CONTACT OP VOOR DE MOGELIJKHEDEN!

Corona Update 18 dec 2020
Helaas is het zo dat we weer nieuwe maatregelen moeten treffen ivm oplopende besmettingen.

  • kom zoveel mogelijk alleen,  bij belangrijke afspraken en echo’s partners altijd welkom, geen andere/extra personen en geen kinderen
  • persoon die meekomt houdt 1,5 meter afstand tot de verloskundige
  • indien er een persoon/ partner meekomt zullen wij dit registreren in onze agenda, naam en tel nummer afgeven is niet nodig
  • de verloskundige zal een mondkapje dragen bij fysiek contact met de zwangere binnen de 1,5 meter
  • een verzoek om een mondkapje te dragen tijdens het hele bezoek
  • wij proberen zo goed mogelijk te plannen; kom niet te vroeg en mocht het te druk zijn in de wachtkamer; overweeg als partner dan om even buiten te wachten
  • HEB JE EEN AFSPRAAK GEMAAKT VIA ECHOCENTRUM HET PALET KIJK DAN OP DE SITE VOOR DE HUIDIGE RICHTLIJN; DEZE KAN AFWIJKEN VAN DE PRAKTIJKRICHTLIJN!
  • LET OP: afspraak in het ziekenhuis per 1-12 een dringend verzoek om als bezoeker en patiënt van het ASz een mondkapje te dragen, uiteraard de afspraak af te zegge als er klachten zijn. Tevens wordt gevraagd om op de website van het asz de coronavragenlijst in te vullen binnen 24 uur voor je bezoek.

Spreekuur afspraak; kom zoveel mogelijk alleen. Alle afspraken gaan gewoon door op afgesproken datum en tijdstip. Tijdens belangrijke afspraken, echo’s en intake is je partner welkom(uiteraard zonder
klachten) Geen extra personen meenemen!

Algemene informatie Corona: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Hieronder een overzicht van de nog geldende beperkingen vanaf 1 okt 2020  voor spreekuur afspraak, bevalling en kraambed.

Informatie over NIPT en Corona.
NIPT-onderzoek kan plaatsvinden. Het gesprek over het onderzoek vindt plaats tijdens de eerste afspraak. 1 persoon welkom. Lees alvast verder op

https://www.pns.nl/screening-op-down-edwards-en-patausyndroom

Informatie over 20-weken echo en Corona.
De 20-weken echo kan plaatsvinden, kijk op de site van het Palet voor de huidige richtlijn. https://www.pns.nl/20-wekenecho

Informatie  vitaliteit (8 weken)/termijnecho (10-11 weken) en Corona.
Beide echo’s kunnen plaatsvinden, 1 persoon welkom.

Informatie pretecho en Corona.
De pretecho’s kunnen vooralsnog doorgaan, 1 persoon  welkom.

Informatie 30 weken of andere groeiecho en Corona
De echo kan plaatsvinden, 1 persoon welkom.

Informatie spiraal en Corona.
Op dit moment mag en kunt u weer terecht voor het plaatsen van een spiraal. Bel gerust met de praktijk om te kijken naar de mogelijkheden! 1 persoon welkom.

Informatie bevalling/kraambed en Corona.
U kunt op dit moment nog steeds thuis of in het ziekenhuis bevallen. Dit is in beide gevallen veilig,
Beleid in Rhena voor een poliklinische bevalling; er mag 1 persoon aanwezig zijn. Dit zal in bijna alle gevallen je partner zijn. Afwisselen met een ander persoon is niet toegestaan. De aanwezige persoon mag uiteraard GEEN gezondheidsklachten hebben. Indien dit wel het geval is, neem dan direct telefonisch contact op met de praktijk.
Tijdens de bevalling zal de verloskundige en de aanwezige bezoeker een mondkapje dragen en indien er sprake is van Corona gerelateerde klachten zal de verloskundige meer beschermende kleding aan hebben.

Op de kraamsuites in Rhena
Bij een kraamvrouw op de kraamsuite mag naast de bezoeker ( partner of iemand anders) ook 1 broertje/zusje onder de 13 jaar op bezoek zijn.
Ligt de baby op de kinderafdeling, dan mogen beide ouders op bezoek komen of 1 ouder met 1 broertje of zusje. Dit is altijd in overleg met de verpleegkundige.

Thuisvisistes in de kraamtijd.
De verloskundige legt, overleg met het gezin,  2 huisbezoeken tijdens de kraamweek af, de rest gaat telefonisch en verder natuurlijk altijd in geval van spoed. Er is iedere dag /om de dag telefonisch contact met de kraamverzorgende en de kraamvrouw. Vanuit de kraamzorg blijft de regel geen bezoek als de kraamverzorgende in huis is. Volgt u verder de geldende regels van de overheid.
Indien u er toch voor kiest om  bezoek thuis te ontvangen moeten zij uiteraard vrij zijn van ziekteverschijnselen en 1,5 meter afstand bewaren.

Houdt u zich verder zoveel mogelijk aan de regels van de overheid.

Wij begrijpen dat sommige afspraken of richtlijnen lastig zijn, zeker zo rond de zwangerschap en bevalling. Toch zullen we dit samen moeten doen om met elkaar zo gezond mogelijk te blijven. Indien er vragen zijn neem gerust contact op met de praktijk.

ROAZ Zuidwest-Nedeland geboortezorg en een aantal gynaecologen uit het Erasmus MC hebben veel gestelde vragen rondom Corona en zwangerschap op een rij gezet. Download deze FAQ als PDF via onderstaande button. De informatie die in dit document staat betreffende de afspraken in het ziekenhuis/ bij de verloskundige  gelden op dit moment niet meer.
De informatie over Coronainfectie en zwangerschap en bevalling is nog steeds juist. 

Download PDF