Informatie Corona en zwangerschap

Beste zwangeren en partners,
Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat een infectie met COVID-19 bij zwangere vrouwen anders verloopt dan bij mensen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Met de gegevens die nu bekend zijn, lijken de gevolgen van een infectie met COVID-19 bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken.

Meest belangrijk is nog steeds dat u NIET naar een afspraak komt als u ziekteverschijnselen heeft zoals hoesten, verkoudheid, benauwdheid en/of koorts. Advies is dat u zich zo goed mogelijk houdt aan de algemene maatregelen van de overheid!

Let op; Als u een afspraak heeft staan wordt u 1-2 dagen voor de afspraak gebeld door de verloskundige. Tijdens dit gesprek hoort u of uw afspraak noodzakelijk is en wel of niet doorgaat. De praktijk belt soms met een anoniem nummer.

Spreekuur afspraak

  • Kort bezoek
  • Vragen vooraf telefonisch
  • Kom zoveel mogelijk alleen, geen kinderen meenemen

Algemene informatie Corona: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Hieronder een overzicht van verdere aanpassingen in beleid tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Informatie over NIPT en Corona.
NIPT-onderzoek kan plaatsvinden. Het gesprek over het onderzoek vindt telefonisch plaats, de praktijk neemt vooraf contact met u op. https://www.pns.nl/screening-op-down-edwards-en-patausyndroom

Informatie over 20-weken echo en Corona.
De 20-weken echo kan plaatsvinden, u wordt verzocht alleen te komen. Beeldbellen tijdens een gedeelte van het onderzoek is mogelijk.  https://www.pns.nl/20-weken-echo

Informatie termijnecho en Corona.
De termijnecho kan plaatsvinden. U wordt verzocht alleen te komen. Beeldbellen tijdens een gedeelte van het onderzoek is mogelijk.

Informatie pretecho en Corona.
De pretecho’s kunnen niet plaatsvinden. Uw afspraak wordt door de praktijk afgebeld.

Informatie spiraal en Corona.
Op dit moment plannen wij geen afspraak in voor het plaatsen van spiralen. De bestaande afspraken worden door de praktijk afgebeld.

Informatie bevalling/kraambed en Corona.
U kunt op dit moment nog thuis of in het ziekenhuis bevallen. Maximaal 1 persoon mag aanwezig zijn bij de bevalling. Deze persoon mag GEEN gezondheidsklachten hebben. Indien dit wel het geval is, neem eerst telefonisch contact op met de praktijk.

Tijdens het kraambed is het belangrijk dat u geen bezoek ontvangt wanneer de kraamverzorgende in huis is. De verloskundige legt geen huisbezoeken af, alleen in geval van spoed. Er is iedere dag telefonisch contact met de kraamverzorgende en de kraamvrouw.