Informatie Corona en zwangerschap

Beste zwangeren en partners,
Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat een infectie met COVID-19 bij zwangere vrouwen anders verloopt dan bij mensen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Met de gegevens die nu bekend zijn, lijken de gevolgen van een infectie met COVID-19 bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken.

Meest belangrijk is nog steeds dat u NIET naar een afspraak komt als u ziekteverschijnselen heeft zoals hoesten, verkoudheid, benauwdheid en/of koorts. Advies is dat u zich zo goed mogelijk houdt aan de algemene maatregelen van de overheid!

GOED NIEUWS  Partners weer welkom tijdens controle afspraken en echo’s! Belangrijk is natuurlijk dat iedereen die meekomt geen ziekteverschijnselen heeft.

 

Spreekuur afspraak

  • Counselingsafspraak NIPT  bij 8 weken, de vitaliteitsecho en intake- afspraak  gaan gewoon door
  • Echo bij 8 (vitaliteitsecho) en 10-11 weken (termijnecho) gaat door partners zijn welkom als zij geen ziekteverschijnselen hebben.
  • 20 weken echo (SEO) gaat door; partners welkom vanaf 12-5 (zie ook website van Verloskundig Centrum Het Palet).
  • Tijdens andere afspraken zijn partners weer welkom, ook de kinderen mogen weer mee naar het spreekuur. Partners wordt gevraagd zich zoveel mogelijk aan de 1,5 meter regel te houden .

Algemene informatie Corona: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Hieronder een overzicht van de nog geldende beperkingen vanaf 26 juni voor spreekuur afspraak, bevalling en kraambed.

Informatie over NIPT en Corona.
NIPT-onderzoek kan plaatsvinden. Het gesprek over het onderzoek vindt plaats tijdens de eerste afspraak. Lees alvast verder op

https://www.pns.nl/screening-op-down-edwards-en-patausyndroom

Informatie over 20-weken echo en Corona.
De 20-weken echo kan plaatsvinden, uw partner is weer welkom, geen andere familieleden en geen kinderen. https://www.pns.nl/20-weken-echo

Informatie  vitaliteit (8 weken)/termijnecho (10-11 weken) en Corona.
Beide echo’s kunnen plaatsvinden, uw partner is welkom.

Informatie pretecho en Corona.
De pretecho’s kunnen weer ingepland worden, neem contact op met de praktijk voor de mogelijkheden. Uw partner of 1 ander persoon is welkom.

Informatie 30 weken of andere groeiecho en Corona
De echo kan plaatsvinden, uw partner is welkom.

Informatie spiraal en Corona.
Op dit moment zijn wij weer aan het opstarten met het plaatsen van spiralen. Bel gerust met de praktijk om te kijken naar de mogelijkheden!

Informatie bevalling/kraambed en Corona.
U kunt op dit moment nog steeds thuis of in het ziekenhuis bevallen. Beleid in Rhena: Naast de partner is er nog 1 extra bezoeker toegestaan die gedurende de hele bevalling erbij blijft.
Geen wisselingen met een andere bezoeker toegestaan. Deze persoon mag GEEN gezondheidsklachten hebben. Indien dit wel het geval is, neem eerst telefonisch contact op met de praktijk.

Op de kraamsuites in Rhena: Naast de partner mag er 1 kind (broertje of zusje) onder de 12 jaar op de afdeling komen samen met 1 volwassen bezoeker. Er mag afgewisseld worden met een andere bezoeker als de eerste bezoeker de afdeling verlaat. Dus het maximum van 2 volwassenen + 1 broertje of 1 zusje blijft bestaan.  Het is een bezoekmoment en gaat niet om urenlange aanwezigheid.

 

De verloskundige legt in, overleg met het gezin, 2 huisbezoeken tijdens de kraamweek af, verder alleen in geval van spoed. Er is iedere dag /om de dag telefonisch contact met de kraamverzorgende en de kraamvrouw. Er mag tijdens de kraamweek 1 persoon op bezoek komen als de kraamverzorgende in huis is. Deze persoon moet vrij zijn van ziekteverschijnselen. Dezelfde persoon is dan de hele week welkom. Als de kraamverzorgende niet in huis is houdt u zich zoveel mogelijk aan de regels van de overheid.

ROAZ Zuidwest-Nedeland geboortezorg en een aantal gynaecologen uit het Erasmus MC hebben veel gestelde vragen rondom Corona en zwangerschap op een rij gezet. Download deze FAQ als PDF via onderstaande button. De informatie die in dit document staat betreffende de afspraken in het ziekenhuis/ bij de verloskundige  gelden op dit moment niet meer.
De informatie over Coronainfectie en zwangerschap en bevalling is nog steeds juist. 

Download PDF