Blog:"In de Praktijk"

Bevallen in bad

Bevallen in bad

Bevallen in bad is een manier van bevallen die de laatste jaren steeds populairder lijkt te worden. De meeste vrouwen die zijn bevallen in bad hebben hier een hele positieve intieme ervaring aan overgehouden. Zowel tijdens de ontsluitingsfase als de uitdrijvingsfase kunnen bevallingsbaden echt een uitkomst bieden. In deze blog nemen we jullie mee naar wat bevallen in bad nu echt inhoudt en waarom dit eigenlijk zo populair is.  

Waarom bevallen in bad?

Een badbevalling is een natuurlijke manier van bevallen waarbij de vrouw vooral de voordelen van het warme water ervaart. Het warme water zorgt onder andere voor meer ontspanning. De warmte van het water kan eigenlijk worden gezien als natuurlijk pijnstilling. Daarnaast zijn de weeen zijn vaak beter op te vangen en je zwangere buik voelt minder zwaar. Je voelt jezelf in z’n geheel waarschijnlijk ook echt lichter en flexibeler waardoor meerdere houdingen in het water nog steeds mogelijk zijn. 

Ook zorgt het warme water bij een bevalling in bad er ook voor dat het perineum warm blijft. Hierdoor verminder je de kans op uitscheuren. Dat is nog eens een positieve bijkomstigheid, vind je niet?

Bevallen in bad: hoe werkt dit?

Je kunt een bevallingsbad huren of kopen en tegenwoordig zijn bevallingsbaden in veel ziekenhuizen inmiddels ook beschikbaar. Je kunt dus zowel thuis bevallen in bad als in het ziekenhuis. Tijdens het gesprek over je bevalling met je verloskundige of gynaecoloog kun je aangeven of je zou willen bevallen in bad. Er wordt dan voor je nagegaan of dit mogelijk is in het ziekenhuis waar je wilt bevallen. Vaak wordt er wel een bedrag gerekend om dit te gebruiken. En wanneer je thuis bevalt kun je kiezen om een bevallingsbad te huren of aan te schaffen. Per zorgverzekeraar verschilt het of dit in aanvullende pakketten wordt vergoed. Vraag dit dus goed na bij jouw zorgverzekering zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan. 

bevallen in bad

Alleen weeën opvangen in bad of ook bevallen in bad?

Zowel tijdens de ontsluitingsfase (weeën) als de uitdrijvingsfase (geboorte) kun je het bevalbad gebruiken. Wel adviseren we om regelmatig ook even uit het bevallingsbad te gaan om je eigen lichaamstemperatuur weer op peil te laten komen. Wanneer je dan het bad weer in gaat ervaren veel vrouwen opnieuw de positieve effecten van het warme water. Goed om bij aanvang het bevalbad niet volledig tot de nok te vullen zodat je gedurende je bevalling steeds wat warm water erbij kunt doen. Vaak zijn is de ruimte waarin je bevalt ook niet heel erg koud, waardoor het water ook niet snel afkoelt. 

bevallen in bad
Je baby wordt in bad geboren, en dan?

Het ligt aan hoeveel bloed je verloren bent, maar in principe mag je in het water blijven met de baby en ook de placenta in bad geboren laten worden. Het water is warm, dus zolang het lijfje van je kindje goed onder water blijft, zal hij of zij het niet snel te koud krijgen. 

Bevallen in bad: wat trek je aan?

Uiteraard mag je volledig naakt bevallen in bad, maar we kunnen ons ook voorstellen dat je je daar misschien niet comfortabel bij voelt. In dat geval zien we vaak dat vrouwen kiezen voor een bikinitopje, een voedings- of een sportbh. Uiteraard mag een topje waarbij je na de bevalling je buik snel bloot zou kunnen maken ook. Kies vooral iets waar je jezelf comfortabel in voelt, zodat niks je in de weg staat om in de welbekende “bubbel” te komen. 

Wanneer mag je niet bevallen in bad?

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat het voor jou niet mogelijk is om in bad te bevallen. Soms wanneer je complicaties hebt gehad tijdens een eerdere bevalling of bijvoorbeeld bij een zwangerschap van een meerling wordt het niet altijd aangeraden. Per ziekenhuis wordt hier weer anders mee omgegaan, dus vraag dit goed na bij jouw zorgverlener wat jouw opties zijn. De meeste bevalkamers in het ziekenhuis beschikken wel over in ieder geval een douche. En deze warmte kan uiteraard ook al een heel positief effect hebben tijdens jouw bevalling. 

anticonceptie zonder hormonen, pijnbestrijding bevalling, contact

Benieuwd naar andere bevalhoudingen? Lees dan ook onze blog over de baarkruk.
Benieuwd naar andere vormen van pijnbestrijding tijdens de bevalling? Lees dan onze blog over pijnbestrijding bevalling.

Wil je graag een bevallingsbad huren en ben je een client van onze praktijk?

Dat kan! Wij verhuren bevallingsbaden voor € 140,-. Voor dit geld krijg je ook een bevalpakket (bevelhoes, thermometer, schepnetje e.d.) meegeleverd ter waarde van € 80,-. Wanneer je dit bij de bevalling uiteindelijk niet gebruikt hebt, krijg je deze € 80,- uiteraard ook weer van ons retour. 

Vraag het ons gerust tijdens ons spreekuur of vul onderstaand contactformulier in.