Blog:"In de Praktijk"

Anticonceptie zonder hormonen

Anticonceptie zonder hormonen…

Niet “jezelf” voelen, gewichtstoename, minder zin in seks… we horen het steeds vaker in onze praktijk. Welke invloed hebben hormonen nu echt op je lijf? Uiteraard is dit voor iedere vrouw verschillend. Maar de tijden dat vrouwen de pil slikten, stopten voor hun zwangerschap en na de bevalling weer begonnen met de pil, lijken wel in rap tempo te veranderen. De afgelopen jaren wordt er steeds meer gezegd en geschreven over anticonceptie. Veel vrouwen willen bewuster met hun lijf omgaan. Er lijkt meer aandacht voor ook de eventuele nadelen van hormonen in de oude vertrouwde “pil”. Vrouwen willen meer informatie over hormonen en verschillende vormen van anticonceptie. De vraag die wij daarom steeds vaker krijgen: Is er anticonceptie zonder hormonen? Het antwoord: Ja dat is er zeker!

De anticonceptiemiddelen zonder hormonen zijn de volgende:

Condoom
Het meest bekende en gebruikte anticonceptiemiddel. Er is zowel een mannen- als vrouwencondoom. Helemaal zonder hormonen en beschermt daarnaast ook tegen soa’s.

Koperspiraal
Een veel gekozen hormoonvrije anticonceptie. Voor meer over deze vorm van anticonceptie zonder hormonen, raden we je aan om de blog ‘Spiraal inbrengen’ te lezen.

Pessarium
In de praktijk zien we deze vorm van anticonceptie niet vaak (meer) voorbij komen. Maar het is zeker een goede anticonceptie zonder hormonen. Lees hier meer over het pessarium.

Periodieke onthouding/natuurlijke anticonceptie
Uiteraard is er altijd nog een manier om zelf een zwangerschap te voorkomen zonder enige vorm van anticonceptie. Periodieke onthouding betekent dat je geen gemeenschap hebt tijdens je vruchtbare dagen. Om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn, kun je verschillende methoden gebruiken. De meest gebruikelijke zijn ovulatietesten, maar ook het observeren van baarmoederslijm, temperaturen en de dagen tellen. (let op: dit kan alleen bij een regelmatige menstruatie) zijn veelgehoorde manieren. Weet wel dat bij deze vorm van anticonceptie de percentages van ongeplande zwangerschappen alsnog vele malen hoger liggen dan bij andere anticonceptiemiddelen. Heb jij een regelmatige cyclus? Dan kun je je vruchtbare dagen ook hier berekenen in onze ovulatiecalculator.

Sterilisatie
Wanneer je zeker weet dat je of jullie geen kinderen (meer) willen, kun je ook kiezen voor sterilisatie. Zowel de man als de vrouw kan hiervoor kiezen. Geen hormonen meer, wel anticonceptie. Zorg er wel dat je dit besluit heel weloverwogen neemt. Het terugdraaien van deze beslissing ligt namelijk een stuk complexer…

Borstvoeding
Ook veel vrouwen denken dat wanneer er na de bevalling borstvoeding gegeven wordt, dat dit meteen een goede anticonceptie is. Pas hier wel erg mee op. We vinden het natuurlijk heel fijn om je snel weer in onze praktijk te zien voor een nieuwe zwangerschap. Je bent zeker niet de enige! Maar het liefst zien we als je zelf er weer aan toe bent aan een nieuwe zwangerschap. Lees daarom goed deze informatie over hoe vruchtbaar je bent tijdens de borstvoedingsperiode.

anticonceptie zonder hormonen

Welke hormonen worden gebruikt in anticonceptie?

Naast bovenstaande anticonceptie zonder hormonen, is er ook nog veel onduidelijk over welk soort hormoon in welk middel wordt gebruikt. Jouw lichaam kan bijvoorbeeld heftiger reageren op oestrogeen dan op progesteron of andersom. Anticonceptie zonder progesteron zijn bijvoorbeeld de prikpil, Implanon (staafje) of de “borstvoedingspil”. Laat je hiervoor goed informeren.

Voordat je een keuze maakt:

Net zoals iedere vrouw verschillend is, zijn er ook verschillende anticonceptiemiddelen. Probeer er goed achter te komen waarom je anticonceptie wilt gebruiken. Of probeer de grootste nadelen van je huidige anticonceptie voor jezelf op te sommen. Heb je veel last van hormonen? Dan is een anticonceptie zonder hormonen wellicht de oplossing. Heb je nu een pil met oestrogeen als hormoon, wellicht reageer je beter op progesteron. Heb je heftige menstruatieklachten, dan past er weer een andere anticonceptie mogelijk nog beter bij je.
Het helpt je om de voor- en nadelen en je behoeften naast elkaar te leggen. Zo maak je een keuze voor een anticonceptie die goed bij jou past.

anticonceptie zonder hormonen, pijnbestrijding bevalling, contact

Wist je dat…
… je niet alleen na de bevalling bij ons terecht kunt voor anticonceptie?

Veel vrouwen denken dat alleen de huisarts anticonceptie verstrekt of plaatst. Veel vrouwen weten niet dat je voor bijvoorbeeld een spiraaltje inbrengen ook bij een verloskundigenpraktijk terecht kunt. Ook als je dus niet zwanger bent geweest. Je bent altijd welkom!

Is je keuze voor anticonceptie zonder hormonen gevallen op de koperspiraal?
Maak dan hier gelijk een afspraak in onze praktijk.