Blog:"In de Praktijk"

Gewichtstoename zwangerschap

Gewichtstoename zwangerschap

Gewichtstoename in de zwangerschap, dit is en blijft een onderwerp waar wij in de praktijk veel mee te maken hebben.

Waar de ene vrouw misschien wel 25 kilo kan aankomen tijdens de zwangerschap, komen anderen geen onsje aan! Anno 2021 is “hoe we eruit zien’ ontzettend belangrijk. Veel vrouwen zijn daarom al jaren erg bewust van hun gewicht in de jaren voorafgaand aan de zwangerschap. Ze kennen hun lijf precies en weten welke sport of welke voedingsstoffen goed voor hen werken en weten ook zeker waar ze van aankomen.

En dan is daar een zwangerschap, oftewel hormonen! Je krijgt trek in andere dingen. Niet zomaar trek, maar echt enorme trek! In hele ongezonde dingen, of juist in hele vreemde combinaties. Kipfilet met nutella of haring met slagroom. Wij horen de gekste combi’s voorbij komen.
Helaas zijn er natuurlijk ook veel vrouwen die erg misselijk zijn, vooral in het eerste trimester, maar sommigen ook lang daarna nog.

Kortom… Je lijf reageert op de hormonen en je eetgedrag en daarmee je gewicht ook. Hieronder bespreken we wat je kunt verwachten de komende maanden. Wat is normaal? En wat zijn de risico’s wanneer je te weinig of juist teveel gewichtstoename hebt in de zwangerschap?

Tja, en dan?

Dan zijn wij daar om heerlijk met je mee te lachen over je nieuwe eetgewoontes maar vooral ook om je te informeren en te adviseren. Hierbij kijken we in de eerste plaats steeds hoe de baby het doet natuurlijk, maar de aanstaande mama is voor ons net zo belangrijk. Het laatste wat we willen doen is je een complex aanpraten, en je mag vooral heerlijk zwanger zijn. Met eventuele rare eetgewoontes die daarbij horen natuurlijk! Wij monitoren je gewicht tijdens de spreekuren en controles en bespreken je eetgedrag. Hierin zullen we je zoveel mogelijk adviseren. Wij merken alleen nog steeds dat er veel vragen zijn over gewichtstoename in de zwangerschap.

Vragen en onderwerpen die bij ons dagelijks de revue passeren:

  • Hoeveel kom je aan tijdens je zwangerschap? 
  • Hoeveel kilo is normaal? 
  • Wat mag je wel en niet eten als je zwanger bent? 
  • Zijn eetbuien normaal en kun je er wat aan doen? 
  • Geeft het risico’s voor de baby tijdens de zwangerschap? 
  • Geeft een te hoog BMI extra risico’s of kans op complicaties tijdens de bevalling? 
  • Mag je afvallen tijdens je zwangerschap?

“Normale” gewichtstoename zwangerschap…
Wat is normaal?

Wat is normaal. Met zoveel verschillende lijven, verschillend DNA, verschillende genen, verschillende levensstijlen is het haast onmogelijk om hier een “normaal” in te vinden.

In het leven vóór de zwangerschap is gewichtstoename in de meeste gevallen onlosmakelijk verbonden met voeding en beweging. Tijdens de zwangerschap is dit natuurlijk wel even andere “koek”. Want aankomen tijdens je zwangerschap is heel normaal. Het komt vooral omdat er een heel mooi, nieuw mensje zich aan het vormen is in jouw buik. De baby krijgt al zijn voedingsstoffen van jouw lijf en groeit en groeit en ja… mama dus ook! Belangrijk dus om te weten wat je ongeveer aankomt alleen al van het gewicht van de baby, van de placenta en dergelijke.

Daarnaast is het natuurlijk per vrouw verschillend of er nog extra gewicht wordt vastgehouden op de borsten, billen en heupen. Hierbij spelen genen en hormonen een cruciale rol.

gewichtstoename zwangerschap infographic

Welke BMI hoort bij een gezonde gewichtstoename zwangerschap?

BMI staat voor Body Mass Index. Aan de hand van deze maatstaf wordt een gezond lichaamsgewicht bepaald. Het is heel normaal en bovendien gezond dat vrouwen gewicht aankomen. Dit is nodig om de groei van je baby en de veranderingen die je lichaam ondergaat te ondersteunen. Maar hoeveel gewichtstoename is gezond? Dat varieert op basis van de BMI van de moeder vóór de zwangerschap.

Overgewicht en obesitas vóór de zwangerschap kunnen leiden tot een hogere gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Hierdoor kunnen risico’s ontstaan op complicaties waaronder zwangerschapsdiabetes. Het kan dus zeker geen kwaad om je BMI en gewichtstoename tijdens de zwangerschap bij te houden. Maar laat het ook zeker niet je zwangerschap beheersen! En twijfel je? Raadpleeg dan je verloskundige of zorgverlener voor advies over gezonde gewichtstoename en levensstijlkeuzes tijdens de zwangerschap.

Hoe weten we dan wat een normale gewichtstoename tijdens de zwangerschap is?

Dat is ook lastig te bepalen omdat iedereen zo verschillend is, daarom is onze belangrijkste rol: luisteren! Tijdens onze consulten wegen we je en bespreken we voeding met je. We bepalen je startgewicht en BMI, maar daarnaast luisteren we naar jouw verhaal en kijken we steeds hoe de baby het doet. Kom jij meer aan dan bovengenoemde cijfers, maar kwamen je moeder en je zus ook altijd veel aan tijdens de zwangerschap en waren ze die kilo’s snel weer kwijt? Dan zal dit voor ons absoluut meewegen in ons advies naar jou. We luisteren vooral naar de dingen die jij ons vertelt. Uiteraard houden we goed jouw gezondheid in de gaten. Daarnaast creëren we bewustwording voor het belang van een gezond voedingspatroon.

We geven het altijd aan als we vinden dat je iets teveel bent aangekomen of juist te weinig in een bepaalde periode. Sowieso zien wij tijdens de zwangerschap altijd een golfbeweging in de gewichtstoename. Je kunt soms in vier weken echt wat kilo’s aankomen, maar daarna weer even stilstaan in gewicht. Het heeft ook alles te maken met hoe de baby groeit.

Gewichtstoename zwangerschap

Gewichtstoename zwangerschap per week

Vaak krijgen wij de vraag wat de gewichtstoename per week is tijdens de zwangerschap. Het zou heel fijn zijn als we een schema hebben die we kunnen delen, maar zo werkt het helaas niet. Zowel de groei van de baby als de gewichtstoename van mama volgen hun eigen curve. 

Maak je daarom ook niet meteen ongerust als je in een paar weken wat meer bent aangekomen dan je had gedacht. Het kan zomaar zo zijn dat je een aantal weken erna weer even stil zal staan qua gewichtstoename. Blijf je iedere week erg veel aankomen, bespreek dit dan met je verloskundige. Soms kan hier een oorzaak voor zijn en is het goed om dit extra in de gaten te houden.

ZwangerHap

Ook al kunnen we geen absolute cijfers delen omdat iedereen verschillend is, we kunnen natuurlijk wel wat handvatten geven voor gezonde voeding. Sowieso mag je bepaalde dingen niet of minder eten als je zwanger bent, zoals rauwe vis en rauw vlees. 

Het voedingscentrum heeft hiervoor de app ZwangerHap geïntroduceerd. Superhandig om gelijk iets op te kunnen zoeken als je twijfelt! In de app adviseren ze ook wat je per dag zou moeten eten voor een gezond en gevarieerd dagmenu. Je kunt dit gelijk op je smartphone downloaden via de Google Play store of iOs App-store. 

zwangerhap app

Risico’s gewichtstoename zwangerschap

Wij merken dat de risico’s niet bij iedereen bekend zijn. Veel vrouwen kennen wel het fenomeen zwangerschapssuiker/zwangerschapsdiabetes, maar welke risico’s hieraan verbonden zijn is soms niet duidelijk. Ook de eventuele gevolgen of complicaties die er tijdens de bevalling op kunnen treden voor vrouwen met een te hoog BMI is vaak niet bekend. Er wordt doorgaans gedacht dat het enige wat er kan gebeuren is dat je alle kilo’s die je aankomt na de bevalling ook weer kwijt moet raken. 

Dit is niet alles. Het hoeft natuurlijk niet voor iedereen te gelden en we willen je al helemaal niet bang maken, maar er zijn wel echt risico’s. Door overgewicht van de moeder kan het stofje oxytocine soms niet goed worden omgezet door het lichaam. Dit is het hormoon wat je tijdens de bevalling zo hebt om goede, krachtige weeën te maken. Als dit niet goed wordt omgezet, kan de bevalling minder goed op gang komen en is er soms extra oxytocine nodig. Er is een hogere kans op een spontane miskraam. En ook een grotere kans op minder goede start van de baby. Soms leidt het tot een minder makkelijke geboorte van de baby. 

Allemaal zaken wat natuurlijk niet iedereen overkomt, maar toch goed om vanaf te weten. Veel vrouwen hebben hier geen idee van en wij vinden het ook belangrijk om je bewust te maken van de eventuele risico’s.

gewichtstoename zwangerschap afvallen

Afvallen tijdens zwangerschap

Nog een laatste maar niet onbelangrijke vraag die wij ook regelmatig krijgen: Mag je afvallen tijdens de zwangerschap?

Sommige vrouwen zijn uit eerdere diëten gewend om te crashen. De afvalstoffen die door de vetverbranding in één keer vrijkomen, kunnen echt schadelijk zijn voor de zwangerschap en voor de baby. Dit raden we dus echt af. Mochten je het lastig vinden om een gezonde levensstijl aan te nemen voor jou en de baby, dan kan een diëtiste je hierin altijd helpen natuurlijk.

Mag je dan helemaal niks lekkers meer? Natuurlijk wel! Zwanger zijn is vooral een hele bijzondere tijd waarin je lijf een enorme prestatie levert. Het belangrijkste is dat alles goed gaat met jou en de baby. Je mag ook zeker genieten van deze tijd. Probeer dit alleen wel zo gezond en gevarieerd mogelijk te doen. En leg vooral je vragen over voeding of gewichtstoename tijdens je zwangerschap ook bij ons neer. Wij luisteren naar je en adviseren je graag!

verloskundigen de singel contact

Heb je een vraag over gewichtstoename tijdens je zwangerschap?

Vraag het gerust tijdens ons spreekuur of neem contact met ons op. Je kunt ons bereiken op 078 – 614 8113.