Blog:"In de Praktijk"

Strippen bevalling, wat is dat precies?

Strippen bevalling, antwoord op de meest gestelde vragen

Strippen is een manier om jouw bevalling in te leiden. Zeker wanneer je de uitgerekende datum al voorbij bent, lijkt het wachten op de komst van je kindje wel een eeuwigheid te duren. Strippen kan een manier zijn om je lichaam een handje te helpen om de bevalling te laten beginnen. De verloskundige voert hierbij een inwendig onderzoek uit en woelt hierbij met twee vingers de vliezen los van de baarmoedermond. Na het strippen kunnen de hormonen die vrijkomen de bevalling opwekken. Wil jij meer weten over strippen en het begin van de bevalling? In deze blog zullen we hier meer over vertellen. Hoe snel merk je iets na het strippen? Zijn er nadelen aan strippen? Wanneer kun je gestript worden? Hoe kun je de bevalling stimuleren? Kun je de bevalling ook zelf opwekken?

40 weken zwanger en 41 weken zwanger:

Strippen doen we in onze praktijk vanaf 40 weken zwanger. Vaak zien we dat het voor deze termijn niet zinvol is om te strippen. Sommige verloskundigen proberen het soms ook eerder dan 40 weken en sommigen wachten zelfs tot 41 weken zwanger. Hier is geen landelijk protocol voor en mag de verloskundige zelf bepalen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingsgevallen. Maak daarom jouw wensen altijd kenbaar bij jouw verloskundige. Wij kunnen ons helemaal voorstellen dat je niet kunt wachten tot je bevalling begint en jij eindelijk na al die maanden je baby in je armen kunt sluiten.

Uiteraard zijn we bereid om je daar een handje bij te helpen, maar je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen voordat we je kunnen strippen.

Voorwaarden voor strippen bevalling:

  • Het hoofdje van je kindje moet zijn ingedaald
  • Je hebt ontsluiting van 1 centimeter of meer
  • Je baarmoedermond moet soepel/week zijn
Strippen bevalling

Bevalling opwekken door middel van strippen:

Strippen kan een hele effectieve manier om jouw bevalling te laten starten. Over het algemeen merk je binnen 24 uur of het strippen effect heeft. De cijfers zeggen dat gemiddeld 1 op de 6 strippogingen effect heeft en daarmee de bevalling begint. Het strippen kan zowel bij ons in de praktijk als bij jou thuis.

Uiteraard bepaalt jouw lijf wanneer het klaar is om je kindje op de wereld te zetten. Maar de hormonen die vrijkomen bij het strippen kunnen de bevalling wel stimuleren. Het kan soms zo zijn dat de strippoging onvolledig is. Dan kunnen we er nog niet goed bij. Toch kan dit alsnog effect hebben.

Strippen bevalling

Hoe snel reactie op strippen bevalling?

Het effect van strippen loopt uiteen. Je kunt al meteen effect merken, maar het kan ook zeker nog 24 uur duren. Soms is er een nieuwe strippoging nodig. Wij laten meestal minimaal een dag tussen voordat we een nieuwe poging doen om de bevalling op te wekken. 
Meestal heb je wel direct na het strippen een menstruatie-achtige pijn in je onderbuik. Ook kan het voelen als harde buiken. Wanneer de bevalling echt begint voelt het natuurlijk anders. Lees ook eens onze blog over weeën opvangen. Hier gaan we dieper op het begin van de bevalling in.

Zijn er nadelen aan strippen om de bevalling op te wekken?

Het grootste nadeel is dat er altijd een kans bestaat dat onbedoeld de vliezen worden gebroken. Het is geen groot risico, maar het kan wel gebeuren. Daarnaast is een ander nadeel dat het niet altijd 100% garantie biedt dat het lukt of dat met het strippen ook daadwerkelijk de bevalling zal beginnen. Ook buikpijn na het strippen vinden vrouwen wel een nadeel. Het strippen zelf is voor sommige vrouwen ook erg pijnlijk. De meeste vrouwen vinden het ongemakkelijk voelen. Wanneer het echt te pijnlijk is, dan stoppen we uiteraard!

Kun je de bevalling ook op andere manieren opwekken?

Er gaan een hoop methodes in de wandelgangen rond die mogelijk ook de weeën opwekken. Zo is tepelstimulatie er een van. Er zijn verschillende studies en onderzoeken naar gedaan, en het zou zeker kunnen werken om de bevalling op te wekken als je de 40 weken zwangerschap gepasseerd bent. Je moet dit alleen wel consequent 3 uur per dag doen om echt effect te laten hebben.


Verder wordt er vaak gesproken dat seks de bevalling kan opwekken. Bewezen is het niet, maar hey… als het jou laat ontspannen en je hoofd staat ernaar op dat moment. Dan is het uiteraard het proberen waard! De enige voorwaarde is wel dat je vliezen nog niet gebroken mogen zijn!


Over het eten van ananas, voetreflextherapie of pittig eten is te weinig onderzoek naar gedaan om het echt als een bewezen methode te zien. Strippen kun je helaas niet zelf en zal een verloskundige of een gynaecoloog voor je moeten doen.

Ben je al aan het “rommelen” voor de 40 weken zwangerschap, maar zet de bevalling nog niet goed door? In overleg kan er dan ook gestript worden als er ook aan bovengenoemde voorwaarden wordt voldaan. Soms kan dit net het juiste “zetje” zijn om de bevalling echt te laten beginnen.

Na het strippen mag je in principe alles doen, je hoeft nergens op te letten. Je mag ook gewoon in bad, mits je vliezen nog niet gebroken zijn.

Benieuwd naar bevalhoudingen? Lees dan de blog over de baarkruk en bevallen in bad.
Benieuwd naar hoe je weeën het beste op kunt vangen? Dat lees je in deze blog. 

Heb je nog vragen over strippen of het begin van je bevalling?

Vraag het gerust tijdens ons spreekuur of neem contact met ons op.