Blog:"In de Praktijk"

Weeën opvangen

Weeën opvangen: hoe doe je dat?

Wat is een wee eigenlijk en hoe voelt een wee? In de meeste gevallen ben je nog even thuis als de bevalling begint. Hierdoor moet je zelf de eerste weeën opvangen. Daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen als de weeën beginnen en wat je hiervan kunt verwachten. Lees in deze blog meer over het opvangen van de weeën. Wat voor soort weeën je kunt verwachten, hoe intens de weeën kunnen zijn en wat je kunt doen om het zo comfortabel mogelijk voor jezelf te houden. Hoe kun je de weeën het beste timen en wanneer bel je de verloskundige. Je leest het in deze blog.

Hoe voelt een wee?

Weeën herkennen is al lastig op zichzelf! De eerste weeën die je gaat voelen die echt het begin van de bevalling zullen zijn, voelen soms veel milder en zullen nog niet zo heftig zijn als de weeën die je ervaart in een later stadium van de bevalling. Soms kunnen vrouwen bij voorweeën of harde buiken ook denken dat dit het begin van de bevalling is, terwijl dit eigenlijk alleen nog maar “oefenweeën” zijn. Je lichaam maakt zich dan eigenlijk klaar voor het “echte” werk en je zult merken dat het in dat geval ook weer afzwakt.

Dus hoe voelt dan een echte wee?
 We kunnen dit het beste omschrijven als een pijn die in golven komt. Het begint met een onaangename druk in de buik en wordt steeds heftiger en pijnlijker en zwakt dan weer af. Bij iedere wee neemt de pijn toe, waarna deze ook weer afneemt. Je hebt het gevoel dat je de pijn weg moet puffen en hoe langer en vaker de weeën komen, hoe pijnlijker ze worden. Waar een harde buik meer als “ongemakkelijk” wordt ervaren door veel vrouwen, doet een wee vaak wel echt pijn. Lees in deze blog meer over pijnbestrijding bij bevalling.

Hoe begint de bevalling? Hoe weet je zeker dat je weeën hebt?

Je ziet het vaak in films. De vliezen breken, een plasje onder de stoel en de weeën beginnen gelijk! Was het begin van de bevalling maar zo makkelijk en goed te herkennen. Zo gaat het namelijk meestal niet! Slechts 10% van de bevallingen begint namelijk met het breken van de vliezen. Veel vaker begint de bevalling met het verliezen van de slijmprop of onregelmatige weeën/contracties. Soms kan de bevalling ook beginnen 48 uur na het “strippen” van de verloskundige. Hierbij helpt de verloskundige een handje om de juiste hormonen los te maken wat kan leiden tot het begin van de bevalling.

Hoe weet je dan of je bevalling is begonnen?

Wanneer de weeën of contracties steeds vaker en heftiger terugkomen, is dit vaak een teken dat de bevalling echt is begonnen. Als je al 1 á 2 uur lang om de 4 tot 5 minuten weeën hebt, kun je de verloskundige bellen. Dit betekent namelijk dat je in de “actieve fase” van je bevalling bent aanbeland. Uiteraard mag je ons ook altijd al eerder bellen voor advies of als je vragen hebt!

weeen opvangen

Hoe kun je het beste weeën opvangen:

Doe vooral wat voor jou goed voelt op dat moment. Probeer rustig te blijven en de weeën weg te puffen. Zoek tussen de weeën door wat afleiding. Neem een douche, kijk een leuke serie of probeer nog wat te slapen. Je zult je energie nog hard nodig hebben namelijk!

Er is niet een methode wat het beste werkt om weeën op te vangen of wat je moet doen tijdens een wee. Het is voor iedere vrouw verschillend. Probeer te blijven bewegen en probeer verschillende houdingen aan te nemen tijdens een wee. Zo ontdek je vanzelf wat voor jou het beste werk en wat je het prettigste vindt.

In de beginfase van de bevalling zijn veel vrouwen gebaat bij een TENSapparaat. Dit plak je op vier plekken op je onderrug. Je kunt dan met een apparaatje zelf regelen dat er stroomstootjes worden gegeven op deze vier plekken. Hierdoor blokkeer je of verminder je de pijnprikkel. Het kan je dus zowel lichamelijk helpen als mentaal, doordat je zelf het idee hebt de controle te hebben over het opvangen van je weeën. Veel vrouwen vinden het ook fijn om weeën op te vangen in bad. Lees hierover meer in onze blog “Bevallen in bad”.

weeën opvangen

Mijn weeën zetten niet door. Tips?

Heb je echt het idee dat de bevalling begonnen is maar blijven de weeën onregelmatig of komen ze niet steeds sneller achter elkaar? In dat geval werkt ontspanning en afleiding vaak het beste! Neem een warme douche, probeer nog wat te slapen of te rusten. Vermijd teveel prikkels of teveel afleiding en ga lekker op je zij liggen. Luister rustige muziek en creëer een rustige en comfortabele omgeving voor jezelf. Alles wat werkt om in die zogeheten “bubbel” terecht te komen.

Onze belangrijkste tips om weeën op te vangen:

Probeer rustig te blijven en houd je ademhaling onder controle.
 Maak gebruik van een weeën-app om je weeën te kunnen timen. Begin niet te vroeg met timen, want dan kan je bevalling wel erg lang duren. Wij adviseren om je weeën te gaan timen op het moment dat ze echt pijnlijk worden, regelmatiger terugkomen en je echt het gevoel hebt ze te moeten wegzuchten of puffen. Probeer in jouw “bubbel” te komen. Focus je op jouw lichaam en je kindje, jullie zijn het allerbelangrijkste op dit moment!

anticonceptie zonder hormonen, pijnbestrijding bevalling, contact

Wil je meer weten over het begin van je bevalling en weeën opvangen?

Vraag het gerust tijdens ons spreekuur of neem contact met ons op