Blog:"In de Praktijk"

Hoe herken je een miskraam?

Hoe herken je een miskraam?

Een zwangerschap…. Een hele onzekere periode.
Zeker in de beginfase van de zwangerschap is er vaak veel onzekerheid bij vrouwen of de zwangerschap wel goed zal gaan. En niet zo gek! Er ontwikkelt zich zo veel in zo’n korte tijd. Er kan op heel veel momenten net een “foutje” ontstaan waardoor de zwangerschap wordt afgebroken, dit wordt een miskraam genoemd.  Hoe herken je een miskraam?
Gelukkig geldt nog steeds: het merendeel van de zwangerschappen eindigt niet in een miskraam. Het gaat vaker goed dan fout, dus dat is hopelijk al een hele geruststelling. 

Aangezien je zeker in het begin het kindje nog niet voelt bewegen, is het lastig om te geloven dat je echt zwanger bent. Hierdoor gaan veel vrouwen letten op veel andere signalen en als dit maar enigszins afwijkt dan twijfel je misschien wel of het misgaat en eindigt in een miskraam. Daarom hopen we wat onzekerheid weg te nemen met deze blog. 
We gaan in op vragen zoals: Hoe herken je een miskraam in een vroeg stadium, hoe begint een miskraam, innesteling of miskraam, kan ik een miskraam voorkomen?
Lees snel verder om het antwoord op deze vragen te krijgen.

Hoe herken je een miskraam in een vroeg stadium?

Bloedverlies tijdens je zwangerschap hoeft zeker niet altijd een miskraam te betekenen! In een heel vroeg stadium, kort na je zwangerschapstest kan het heel goed een innestelingsbloeding zijn. Het vruchtje nestelt zich dan in jouw baarmoeder en hier kan wel eens bloed bij optreden. Dit dus geen miskraam.
Ook begint een miskraam soms eerst met krampen en daarna is er pas sprake van bloedverlies. Let op: krampjes in de zwangerschap zijn ook heel normaal doordat er een hoop in je buik zich aan het verplaatsen en aan het groeien is. 

Wanneer je bloedverlies hebt zonder dat het pijn doet, is het vaak geen miskraam. Wanneer het bloeden aanhoudt of erger wordt en gepaard gaat met krampen of wanneer je ook stolsels of weefsel verliest, is het goed om dit te bespreken met de verloskundige.
Zeker boven de 7 weken zwangerschap zullen we je altijd uitsluitsel willen geven door middel van een echo. Ben je nog geen 7 weken zwanger? Op een echo is dan vaak nog niet te zien of het om een miskraam gaat. Probeer te ontspannen, hoe moeilijk ook en blijf positief. Heel vaak betekent bloedverlies geen miskraam. Hoe verder je bent in de zwangerschap, hoe meer bloedverlies en optreedt.

lege buik, miskraam, zwangerschap, hoe herken je een miskraam
Kan ik een miskraam voorkomen?

Helaas… je kunt er niets aan doen. Natuurlijk zijn er altijd factoren die meer risico op een miskraam geven zoals drugsgebruik, alcohol of bepaalde medicijnen.  Maar in de meeste gevallen is het echt pech helaas.

wanneer verloskundige bellen
Zwanger na een miskraam

Heb je eerder al te maken gehad met een miskraam en vraag je je af wanneer je weer zwanger kunt worden of wanneer je eisprong plaatsvindt? In principe houdt niets je tegen om meteen weer zwanger te raken na een miskraam. Uiteraard alleen als er niet anders geadviseerd is door een arts of verloskundige. 
Het is natuurlijk een beetje onzeker wanneer je eisprong plaatsvindt. Meestal zien we dat in een vroeg stadium de miskraam ook meteen het moment is van een nieuwe eisprong. Garantie is dat uiteraard niet. Hiervoor kun je het beste een ovulatietest doen of je cyclus afwachten. 
Er wordt wel eens gezegd en geschreven dat je extra vruchtbaar bent na een zwangerschap of miskraam. Wetenschappelijk is dit niet bewezen, maar gelukkig zien we dit wel heel vaak gebeuren in de praktijk. 
Hopelijk mogen we ook jou snel weer verwelkomen in onze praktijk met een nieuwe zwangerschap!

In verwachting, uit verwachting

We noemen een miskraam ook wel eens “uit verwachting raken”. Dit omvat vaak veel meer dan het woordje miskraam. Vaak weten men wel dat het ook mis kan gaan. Maar wanneer dit ook echt gebeurt is het vaak het stukje dromen en verwachtingen wat het meeste pijn doet. Je raakt dan letterlijk “uit verwachting” en dit is heel verdrietig en teleurstellend. Je mag daarom ook echt verdrietig zijn. Je mag ons altijd bellen om even je hart te luchten of je onzekerheden te bespreken. Neem echt even de tijd voor jezelf. Een miskraam is niet niks!

symptomen postnatale depressie, symptomen postpartum depressie

Onzeker over jouw zwangerschap? Neem contact met ons op via 078 6148113. Voor spoed bel je met 078 8200996.